Solbakken Folkehøgskole | Husene våre
page,page-id-21073,page-template-default,ajax_updown,page_not_loaded,,vertical_menu_enabled,select-theme-ver-2.4,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.5,vc_responsive

Husene

Her kan du se deg litt rundt på Solbakken:

På Solbakken har det vært folkehøgskole siden 1946. Stiftelsen Solbakken Folkehøgskole kjøpte skolebyggene i 2013 og har nå i flere år drevet en omfattende renovering av byggene.

Historikk

gammelhuset

Solbakken gård og folkehøgskole

Eiendommen er en utskilt del av gården Os (Ting-os) som har sin historie tilbake til tidlig vikingtid (800 tallet), og heter offisielt Østre Os. Stedsnavnet Solbakken stammer fra 1880 tallet (ref Bjørnstjerne Bjørnsons ”Synnøve Solbakken”. Gården har også vært lensmannsgård.

I 1946 solgte ekteparet Dramstad gården til Den Norske Totalavholdsforening på betingelse av at det skulle drives folkehøgskole der. Solbakken Folkehøgskole ble etablert i 1946. Formannen i Skarnes Avholdslag Ivar Nesse var ivrig i oppstarten. Han så en mulighet da den gamle fylkesskolen på Skarnes brant det siste krigsåret. Han ble den første styreren, men bare et halvt år, før Ola Arne kom og var styrer til midt på femtitallet. Reidar Garnes var så styrer i hele den store utbyggingsperioden og avsluttet i 1972. Det har vært folkehøgskole alle år unntatt 56/57, da var det for få søkere.

Bygningene som nå heter Ivarstua (kontoret) og Linnéastua (tidligere Elisabethstua) var i den første tiden undervisningsbygg. Den midterste delen av hovedbygget kom først på 60 tallet med gymsal, klasserom, matsal og skolekjøkken. De to gamle bygningene ble gjort om til gutteinternat (Linnéastua) og jenteinternat (Ivarstua).

Noe senere ble internatdelen, det nye internatkjøkkenet og matsalen bygd. På slutten av 60 tallet kom det andre internatet. Den gangen var det tremannsrom og det var plass til 110 elever. I 85/86 ble hovedbygget renovert med ny kledning og isolering. Også innvendig ble det gjort mye. Samtidig ble bygget tilrettelagt rullestolbrukere.

gammelhuset2

Stadig minkende elevtall fra slutten av 70-tallet ble kompensert med inntak av utdanningssøkende fra utlandet. Et år var det 30 utenlandske og 20 norske elever ved skolen. Skolen gikk inn en vanskelig periode på slutten av 80-tallet og i 1990 vedtok styret og legge om fagplanen fullstendig. Det ble blant annet etablert et 2.år. Fra å være en vanlig folkehøgskole med flere linjer ble nå Nordens første folkehøgskole med ei felles linje for revyteater- Revyskolen skapt. Revyskolen ble endelig godkjent av departementet i 2001 og 2.året ble avviklet.

Et stort og avansert utendørsanlegg for vannsport og andre aktiviteter ble bygd nedenfor skolen i 2004. I 2007 vedtok DNT å legge ned skolen og selge bygningene. Kommunen kjøpte bygningene og en stiftelse med Hilde Njøs som drivkraft videreførte skoledriften. Navnet ble nå endret tilbake til Solbakken og 2.året ble gjeninnført i 2010. I leide bygninger viste det seg å være utfordrende å drive, men fra 2010 – 2017 blomstret skolen under rektor Rune Sødal. Sødal og styreleder Odd Erik Nordli tok på vegne av Stiftelsen Solbakken folkehøgskole initiativ til å kjøpe skolebyggene tilbake fra Sør-Odal kommune. Og etter mye lokal debatt og en nervepirrende avstemning i kommunen, greide de det i 2013. Stiftelsen jobber kontinuerlig med å ta igjen etterslepet på vedlikehold og oppgradering av bygningsmassen. Hovedbygget, Linnéastua og kontoret ble malt sommeren 2013. Taket på Linnéastua, flere vinduer og to bad var nytt i 2014. I 2015 var to bad til totalrenovert. Utearealet på Solbakken er igjen grønt og fint med plen, blomster og epletrær.

Konseptet er fremdeles alle på en linje med 1 og 2.års elever og de primære fagene er teater, sang og dans. Solbakken Folkehøgskole er en liten folkehøgskole hvor den enkelte skal bli sett og ivaretatt på en god måte.